سفلیس چیست؟ انواع، تشخیص و درمان

سرفصل های مقاله
سفلیس چیست؟
اگر به شما بگوییم یک نوع بیماری مقاربتی وجود دارد که مستقیما مغز را نشانه میرود آیا باور میکنید؟ حتی این نوع از بیماری میتواند روان پریشی را در افراد تقویت کند و یکی از علل ریزش مو در زنان باشد. سفلیس نام این بیماریست. یک بیماری شایع، خطرناک، مسری و البته پایدار که سالها بدن را آلوده و درگیر میکند و افراد باید سالهای زیادی را صرف درمان خود نمایند. جالب اینجاست که علائم آن طی ۴ مرحله مختلف نمود پیدا میکند اما به دلیل شباهت آن به سایر بیماریها، نادیده گرفته شده و به مرحله حاد و وخیم میرسد. نکته قابل توجه اینجاست که در صورت عدم درمان این بیماری؛ با مرگ مواجه خواهید شد. پس آن را نادیده نگیرید!
برای تشخیص نیز باید به پزشک متخصص و با تجربه مراجعه نمائید تا آزمایشها و غربالگریهای لازم را صورت داده و درمانی قطعی و ادامهدار را برای شما درنظر گیرد. زیرا همانطور که گفته شد این بیماری سالهای زیادی را برای درمان احتیاج دارد. در ادامه این مقاله توضیحاتی را در رابطه بیماری سفلیس خدمت شما ارائه خواهیم داد. با ما همراه باشید.
سفلیس را بشناسید
همانطور که گفته شد سفلیس نوعی بیماری مقاربتی است که بر اثر نوعی باکتری به نام Treponema pallidum به وجود میآید. طبق تحقیقات و آمار منتشر شده؛ این بیماری در میان زنان نسبت به مردان روز به روز در حال افزایش است. اولین نشانهای هم که از سفلیس بروز پیدا میکند یک زخم کوچک بدون درد بر روی اندام جنسی، مقعد یا داخل دهان است. از این زخم به عنوان شانکره (Chancre) نیز یاد میکنند که اکثریت افراد متوجه آن نخواهند شد.
تشخیص آن هم مراحل سخت و طاقتفرسایی را به دنبال دارد. درواقع این امکان وجود دارد که تا سالهای سال افراد با این بیماری زندگی کنند ولی بدون علائمی تنها حامل آن باشند و به دیگران نیز منتقل نمایند. به همین دلیل است که همواره توصیه می شود در طول سال حداقل برای یکبار هم که شده به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید زیرا زندگی طولانی مدت این باکتری در بدن آسیبهای جبران ناپذیری را برای سایر اندامها همچون قلب و مغز به همراه دارد.
از شایع ترین راه ها انتقال این بیماری میتوان به تماس مستقیم با زخم (شانکر) اشاره کرد. اگر به هر دلیلی از توالت مشترک با این بیماران استفاده کردید و یا لباسهای آنان را به تن کردید و یا در ظرف مشترک با آنان غذا میل کردید نیازی نیست نگران انتقال این بیماری به خود باشید.
مراحل بیماری سفلیس چیست؟
در ابتدا باید بگوییم که این بیماری به چهار مرحله تقسیمبندی میشود: مرحله اولیه، ثانویه، نفهتگی، مرحله سوم.
این نکته را فراموش نکنید که این بیماری تنها در دو مرحله اول است که بیشترین میزان انتقال و واگیر را طی میکند. درواقع زمانی که به مرحله نهفتگی میرسد، به نوعی فعال شده و هیچگونه علائمی ندارد. مرحله سوم را میتوان خطرناک ترین مرحله سفلیس دانست زیرا با سلامت افراد ارتباط مستقیمی دارد. حال بیایید به طور کامل با مراحل این بیماری آشنا شوید:
سفلیس اولیه
اولین مرحله از بیماری سفلیس به سه تا چهار هفته پس از تماس با باکتری برمیگردد. درواقع این مرحله تنها با یک زخم دایرهای کوچک به نام شانکر شروع شده و بدون هیچگونه دردی نمود پیدا میکند. البته باید بدانید که این زخم به شدت عفونی است. و با هر جایی که تماس پیدا کند به سرعت انتقال مییابد. هیچ فرقی نمیکند کدام ناحیه از بدن باشد؛ دست، دهان، گوش، اندام جنسی و یا مقعد. معمولا پس از اولین برخورد چیزی حدود سه هفته زمان نیاز است تا زخم به وجود آید اما این امکان را نیز باید در نظر بگیرید که بین ۱۰ تا ۹۰ روز زمان ببرد تا زخم اولیه به وجود آید. نکته مهم دیگر به انتقال این بیماری از طریق رابطه جنسی است که شایع ترین نوع انتقال میباشد.
سفلیس ثانویه
وقتی سفلیس به مرحله دوم بیماری میرسد، علائم بیشتری را از خود به جای میگذارد که از جمله آن میتوان به قرمزی پوست و یا گلودرد اشاره کرد. دقت داشته باشید که این قرمزی هیچگونه خارشی را با خود به همراه ندارد و میتواند در هر جای بدن ظاهر شود، هرچند که شایعترین آن در میان کف دستها و پاهاست. معمولا افراد تا زمانی که التهاب ناشی از این بیماری از بین نرفته متوجه آن نمیشود. از دیگر علائم این مرحله میتوان به سردردهای ناگهانی، تورم های ناحیه لنفاوی، بی حالی، تب، کاهش وزن، ریزش مو، درد مفاصل و… اشاره کرد.
نکته تعجب برانگیز اینجاست که این علائم چه درمان شوند و چه درمان نشوند به صورت خودبه خود از بین میروند اما در صورتی که فرد مورد درمان قرار نگیرد؛ همچنان مبتلا به سفلیس باقی میماند.
همانطور که از علائم این بیماری متوجه شدهاید؛ علائم آن شباهت بسیار زیادی به سایر بیماریها دارد و همین مسئله منجر میشود تا مورد درمان دقیق و اصولی قرار نگیرد.
سفلیس نهفته
سومین مرحله از بیماری سفلیس به مرحله نهفتگی یا مخفی ارتباط دارد. یعنی در این مرحله شما شاهد هیچکدام از علائم مرحله اولیه و ثانویه نخواهید بود و به طور کلی هیچ علائمی را در بدن خود مشاهده نمیکنید؛ گویی که به طور کامل درمان شدهاید در صورتی که باکتری در بدن شما کاملا زنده حضور دارد و به فعالیت خود و آسیب رساندن به سایر نقاط بدن ادامه میدهد. این مرحله حتی میتواند سالیان سال به طول انجامد و کاملا در اعماق اندامهای بدن نفوذ نماید.
مرحله سوم سفلیس
آخرین مرحله از عفونت سفلیس به مرحله سوم اختصاص دارد. معمولا چیزی حدود ۱۵ تا ۳۰ درصد افرادی که به این مرحله میرسند، درمان نمیشوند. معمولا افرادی که بالغ بر ده ها سال از این بیماری رنج میبرند به این مرحله میرسند و زندگی آنها با خطرات جبران ناپذیری همچون نابینایی، ناشنوایی، بیماریهای ذهنی، از دست دادن حافظه، تخریب بافت های نرم و استخوان ها، اختلالات عصبی مانند سکته مغزی و منژیت، بیماری های قلبی و.. روبرو میشوند.
پس برای اینکه همواره از این بیماری مصون بمانید به طور مرتب و مکرر به پزشک متخصص مراجعه کرده و تمامی علائم و نشانه های بدن خود را جدی بگیرید.
برای تشخیص سفلیس باید چه اقداماتی صورت گیرد؟
اگر با مطالعه نکات بالا به این فکر افتادهاید که ممکن است به بیماری سفلیس دچار شدهاید؛ توصیه میشود که حتما در اولین فرصت خود را به پزشک متخصص و باتجربه برسانید تا با انجام آزمایشات مختلف از نمونه خون شما و البته معاینات فیزیکی کامل نسبت به صحت آن اطمینان حاصل شود. همچنین اگر زخم عفونی را در ناحیه های حساس بدن خود مشاهده میکنید بهتر است سریعا خود را به پزشک متخصص برسانید تا با نمونهبرداری از زخم مربوطه بررسی های لازم صورت گیرد. حتی اگر پزشک علائم عصبی مرحله سوم سفلیس را در شما تشخیص دهد این امکان وجود دارد که به نمونه مایع نخاعی شما احتیاج پیدا کند تا بتواند حضور این باکتری را در بدن شما بررسی کند.
همچنین اگر باردار هستید و به این بیماری مبتلا شدهاید نیاز به انجام آزمایشات بخصوص برای تشخیص حضور این باکتری در بدن است. زیرا میتوانید این احتمال را بدهید که جنین شما در داخل رحم به سفلیس مبتلا شود که از آن تحت عنوان سفلیس مادرزادی نیز یاد میشود که حتی میتواند منجر به آسیبهای نخاعی و حتی مرگ جنین شود.
روشهای پیشگیری از ابتلا به سفلیس
کمتر کسی را میتوانید پیدا کنید که علاقمند به ابتلا به بیماری، خصوصا بیماریهای مقاربتی باشد. از همینرو بهترین راه درمان، پیشگیری است. اما چگونه میتوان از بروز بیماری سفلیس در بدن جلوگیری کرد؟ بهترین راهکاری که در این راستا پیش روی شما قرار دارد، داشتن روابط جنسی ایمن و سالم است. زمانی که به برقراری رفتارهای جنسی پرخطر، مقاربت جنسی با شرکای جنسی ناآشنا و متعدد میپردازید و در این راستا از کاندوم استفاده نمیکنید میتوانید این مسئله را در ذهن داشته باشید که احتمال ابتلای شما به این بیماری نسبت به افرادی که سبک زندگی کم خطرتری دارند بسیار بالاتر است. کاندوم این توانایی را دارد که از تماس با نواحی آلوده تا حدود زیادی جلوگیری کند، اما نمیتوان آن را لزوما عملی برای پیشگیری کامل دانست زیرا در عین حال باز هم احتمال ابتلا و تماس پوستی وجود دارد.
البته نباید انجام مداوم آزمایشهای مربوط به بیماریهای مقاربتی را نادیده بگیرید، حتی باید در رابطه با نتایج آن با همسرتان صحبت کنید.
نکته مهم دیگر اینجاست؛ سفلیس از راه سوزن آلوده هم منتقل میشود. اگر از مواد تزریقی استفاده میکنید، از به اشتراک گذاشتن سوزنها بپرهیزید.
درمان سفلیس چگونه است؟
خوشبختانه امروزه در دنیای پیشرفتهای زندگی میکنیم، دنیایی که هر لحظه در حال پیشرفت است و درهای جدیدی از علم و تکنولوژی را پیش روی ما میگذارد. حال اگر به بیماری سفلیس دچار شدهاید و به فکر درمان آن هستید باید بدانید که قبل از تشخیص مرحله آن نباید هیچگونه درمانی را آغاز کنید. هرچند که در مراحل اولیه و ثانویه استفاده از پنی سلین که به عنوان یک آنتی بیوتیک شایع و کاربردی شناخته میشود بسیار شایع است. در این میان افرادی وجود دارند که بدنشان به این آنتی بیوتیک حساسیت نشان میدهد. پس داروهای دیگر مانند سفتریاکسون، آزیترومایسین و دوکسی سایکلین به عنوان گزینههای مناسب به میان میآیند.
این مسئله را فراموش نکنید که در طی دوره درمان نباید به سراغ برقراری هرگونه رابطه جنسی بروید. حتی پس از اتمام دوره درمان نیز باید فعالیت جنسی خود را با دستور پزشک آغاز کنید. زیرا درمان آسیب های ناشی از بیماری سفلیس نمیتواند به منزله ریشه کن کردن این باکتری باشد.
روش های دیگری نیز برای درمان وجود دارد که عبارتند از:
روش های خانگی درمان سفلیس
در گذشته و حتی بسیاری از افراد امروزی برای درمان سفلیس به سراغ روش های خانگی میروند که از جمله میتوان به روغن درخت چای که خاصیت ضد باکتریایی دارد و علائم بیماری را کاهش میدهد اشاره کرد. روغن کوپایبا را نیز باید به روش های خانگی درمان سفلیس اضافه کرد زیرا از خاصیت ضدالتهابی برخوردار است و در رفع بیماری نقش بسزایی ایفا میکند. مصرف سیر به عنوان ضدعفونی کننده بدن و پنجه گربه و چای شیرین بیان به عنوان آنتی بیوتیک و ضد باکتریایی از جمله دیگر داروهای خانگی و گیاهی هستند که برای درمان سفلیس مورد استفاده قرار میگیرند. البته برای مصرف این گیاهها باید به وضعیت سلامتی و جسمانی خود توجه داشته باشید. به عنوان مثال افرادی که از فشار خون بالا رنج میبرند نمیتوانند از تمامی روش های درمان خانگی بهره گیرند.
کلام آخر
در این مقاله تلاش کردیم به طور کامل به شرح بیماری سفلیس، علائم، روش های پیشگیری؛ روش های درمان و انواع درمان های موجود بپردازیم. حال میدانید که در صورت بروز این بیماری در بدنتان باید چه اقداماتی را صورت دهید. هر چند سفلیس بیماری مسری و خطرناک است اما اگر بتوانید در مراحل اولیه و ثانویه آن را تشخیص داده و مهار کنید نیازی نیست نگرانی زیادی از بابت آن به خود راه بدهید. تنها چیزی که نباید فراموش کنید این است؛
بیماری های مقاربتی همچون بیماری های دیگر نیست و نه تنها سلامت شما بلکه سلامت شریک جنسی شما نیز در میان است پس آن را نادیده نگیرید و درمان آنها را پشت گوش نیاندازید.