سلامت روان

اختلال دو قطبی در کودکان و نوجوانان: دلایل و درمان

اختلال دو قطبی در کودکان و نوجوانان

اختلال دو قطبی در کودکان و نوجوانان درست به اندازه بزرگسالان می‌تواند آسیب زننده باشد. اختلال دوقطبی گاهی با عوارض همیشگی و غیرقابل جبران می تواند همراه باشد. اما به دلیل آنکه تشخیص این بیماری کار ساده ای نیست، در برخی موارد با افسردگی و اضطراب به اشتباه گرفته می‌شود. پس اگر می‌خواهید بدانید که آیا تغییرات روحی و خلقی فرزند شما طبیعی است یا باید هرچه سریع تر از یک روانشناس کمک بگیرید، تا انتهای این مقاله از مجله اکسیر سلامت همراه ما باشید.

اختلال دو قطبی یکی از اختلالات روحی و روانی است که اگر به موقع تشخیص و درمان نشود، نه تنها فرد لذت یک زندگی طبیعی را تجربه نخواهد کرد؛ بلکه در بسیاری از جنبه‌های مهم زندگی، نظیر تحصیل و کار نیز با مشکلات متعددی روبه رو می‌شود.

اختلال دو قطبی در کودکان و نوجوانان معمولاً به شکل تحولات غیرمعمول خلقی نمایان می‌شود. به عبارت دیگر، گاهی اوقات فرد به شدت پر انرژی و فعال بوده و آمادگی انجام هرگونه کاری را دارد. در حالی که سایر مواقع میزان افت انرژی در فرد به اندازه ای می‌شود که حالت افسردگی و ناراحتی در وی به وضوح قابل مشاهده است.

البته در بسیاری از مواقع، نشانه‌های این بیماری با نوسانات خلقی معمولی که کودک و نوجوان در سن خود تجربه می‌کنند، شباهت زیادی دارد. اما نکته ای که باید به آن توجه داشت این است که نشانه‌های این بیماری بسیار قوی تر بوده و در مواردی نظیر خواب شب، تمرکز و تفکر، انجام امور روزانه و … تأثیر به سزایی دارد.

در برخی موارد، عوارض این بیماری به اندازه ای زندگی فرد را تحت تأثیر قرار می‌دهد، که انگیزه خودکشی در نوجوانان را به شدت افزایش می‌دهد. به همین خاطر، اختلال دو قطبی در کودکان و نوجوانان باید سریعاً تشخیص داده شده و درمان شود.

احتمال ابتلا به اختلال دو قطبی در کودکان و نوجوانان چقدر است؟

به‌طور کلی، نمی‌توان اطلاعات مشخص و دقیقی در این مورد ارائه کرد. اما بر اساس برخی از مطالعات انجام شده، این بیماری در بیشتر افراد در اواخر دوران نوجوانی و اوایل بزرگسالی نمود پیدا کرده و گاهی اوقات تا آخر عمر نیز همراه وی خواهد بود.

دلیل ابتلا به اختلال دو قطبی در کودکان و نوجوانان چیست؟

تا کنون دلیل مشخصی برای ابتلا به این بیماری توسط پزشکان تعیین نشده‌است، اما به نظر می‌رسد که عوامل مختلفی نظیر ژن‌های خانوادگی در ابتلا به این بیماری مؤثر هستند. البته، این ارتباط به این معنا نیست که اگر شخصی در خانواده شما سابقه بیماری را دارد، لزوماً شما نیز به بیمار خواهید شد.

بر اساس برخی از تحقیقاتی که انجام شده‌است، ساختار مغز نیز می‌تواند در شکل‌گیری این بیماری تأثیرگذار باشد. هرچند که این مسئله هنوز هم در حال تحقیق و بررسی است، اما اگر این مسئله ثابت شود، به پزشکان جهت درمان، کمک ویژه ای خواهد کرد.

درمان اختلال دو قطبی در کودکان و نوجوانان چگونه انجام می‌شود؟

در حال حاضر، هیچ درمان قطعی برای اختلال دو قطبی وجود ندارد. برای درمان این بیماری در کودکان و نوجوانان از همان روش‌های درمان بزرگسالان استفاده می‌شود. در ادامه برخی از بهترین روش‌های درمان را معرفی خواهیم کرد. اما قبل از هرچیز به خاطر داشته باشید که هیچ‌یک از این روشها به‌طور کامل این بیماری را درمان نکرده و تنها به کنترل و کاهش عوارض و علائم آن کمک می‌کنند. از طرف دیگر، نتیجه زمانی با مؤثر خواهد بود که دوره درمان همواره و مطابق با دستور پزشک طی شود.

  • مصرف داروهای مختلف، معمولاً اولین راهی است که برای درمان این بیماری استفاده می‌شود. البته در کودکان مصرف دارو باید با احتیاط بیشتری انجام شود. چرا که حساسیت کودکان به داروها بیشتر است. به همین خاطر، در ابتدای دوره درمان باید از دوزهای کم با چند قرص استفاده کرد.
  • شرکت در جلسات روان درمانی، یکی دیگر از شیوه‌های درمان این بیماری است. در طی این جلسات، مشاور باید با کودک یا نوجوان به خوبی ارتباط برقرار کرده و از وی بخواهد در مورد احساسات و عواطف خود بی پرده صحبت کند. گاهی اوقات برای کسب نتیجه بهتر از دوستان و خانواده کودک نیز خواسته می‌شود تا در این جلسات شرکت کنند.

در حالت کلی، درمان زمانی مؤثر است که از دو روش گفته به صورت همزمان استفاده شود. لازم است ذکر شود که درمان این بیماری نیاز به صبر و حوصله زیادی دارد. گاهی اوقات در طول درمان، علائم این بیماری تغییر کرده و نیاز است که داروها نیز تغییر کنند.

 چگونه می‌توانم به فرزندم کمک کنم؟

هترین کمک شما به کودک یا نوجوان دوقطبی شما این است که سریعاً او را نزد پزشک متخصص برده و برای درمان اصولی وی اقدام کنید.سایر مواردی که در طول درمان باید به خاطر داشته باشید عبارت هستند از:

  • صبور بودن
  • تشویق کودک برای حرف زدن
  • درک کافی از تغییرات روحی وی
  • تلاش برای سپری کردن اوقات شاد و مرفه با کودک
  • کمک به کودک برای آنکه متوجه شود درمان برای کمک به او است

مراقبت از کودک یا نوجوان مبتلا به اختلال دو قطبی نیز می‌تواند برای شما استرس زا باشد. اما این استرس نه تنها موجب ایجاد وسواس در شما شده بلکه شرایط را برای فرزندتان نیز سختتر می‌کند. به همین خاطر به شما توصیه می‌کنیم حتماً با یک مشاور در رابطه با آنچه که احساس می‌کنید صحبت کرده و از راهنمایی‌های وی بهره ببرید.

۵/۵ - (۱ امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا